Kdyby to tak Immanuel tušil
V první řadě musím vyjádřit lítost nad osudem Immanuela Kanta, který se zřejmě nikdy nedozví, co to vlastně mikrovlnná trouba je. Jsem si naprosto jist, že by svůj výrok změnil v její prospěch.
Mirkrovlnná trouba, je od dne svého uvedení středem zájmu všech lidí (mužů), kteří mají buďto ženu emancipovanou nebo nepřítomnou. Troufám si tvrdit, že je přirozeně mužský úkon, okamžitě zjišťovat, jak taková věc funguje. Když se to nepodaří odhalit naporpvé s použitím sekyry a šroubováku, jsme opravněni ji konečně nazvat magickou bílou skříňkou (stejně jako předtím pračku a ledničku)..
Nikoho zřejmě nepřekvapí, že mikrovlnná trouba je založena na existenci mikrovln. Z názvu se zdá, že jsou to jakési malé věci, způsobující za sklem trouby nesnesitelné horko.. Nemohu říct, že by mikrovlnny byly nějak rozlehlé, ale s jistotou tvrdím, že zatímco studený pokrm uvnitř zažívá učiněný orgasmus, v prostoru trouby je příjemná pokojová teplota.
Jak to ?
Mikrovlnny, povahou radiové vlny o vysoké frekvenci (2,500 MHz ), totiž útočí na vloženou potravu zevnitř. Zatímco v klasické troubě teplo vyprodukované výhřevným tělesem musí proniknout na principu vodivosti až do středu (proto koláč nikdy nespálite vevnitř ), je ohřev mikrovlnami podobný například horrovému procházení zdí.
Vlny o takto vysokéfrekvenci jsou absorbovány vodou, cukry a tuky obsaženými v jídle ( když dáte do mikrovlnnky hrst soli, ohřeje se pouze hrst, sůl nikoli ). Způsobují atomům těchto látek erotické vzrušení, které je nutká k pohybu a tedy, produkci tepla..
Jediný, kdo je vůči tomuto pokušení imunní, je kov. Ten jak známo vlny odráží, což je pro jeho povrch velká námaha. (všímejte si precizního vědeckého vyjadřování). Ačkoli je povědomí o těchto vlastnostech kovu velmi rozšířeno, lidé ve své nekonečné zvědavosti nikdy nepřestanou jejich platnost zkoušet. Kov však není jedinou věcí, která není doporučena k vložení do útrob mikrovlnné trouby. Zde je seznam ostatních, menších doporučení.
Do své mikrovlnné trouby nedávejte :
- Kov
- Příbory (viz č.1)
- Kočky
- Ani malé kočky
- Rohlíky
- Květák (nic se mu nestane, ale chutná hrozně)
- Příbory s motivem kočky
- Sůl
- Látky, které v sobě nemají vodu, cukry ani tuky
Veškeré relevantní informace jsem vyhledal na skvělém serveru HowStuffWorks, kde se můžete za cenu několika kliknutí dozvědět například, jak funguje atomová bomba nebo třeba přesýpací hodiny.
Komentáře
Přehled komentářů
No ale zpusobu na to jak co nejbrutalneji nekoho usmrtit existuje cela rada, staci jen zapojit predstavivost. A nebo sekouknout treba po internetu.
rada
(petruše, 6. 11. 2008 2:23)Leda postarší spolužáky předem nasekat na drobno.Ale to už by zas nebylo ono ...
dobrá rada
(without.wings, 5. 11. 2008 23:04)ale k mému zklamání se tam asi rovněž nevejdou postarší zapáchající spolužaci...
doplnek
(Kubesh, 5. 11. 2008 12:32)Vlastne to je navod jak ublizit vsem zviratkum co nemas rada, akorat na vorvane bys potrebovala lehce nadstandartni mikrovlnou troubu.:) Ale zase kdo by, krome krakatic, nemel rad vorvane? A krakatice mikrovlnky nepotrebujou a tudiz se asi ani tak velke mikrovlky nedelaji:)
kocky
(Kubesh, 5. 11. 2008 12:27)Kocky v mikrovlnce nedelaji dobrotu, spis tam zemrou pomalou a bolestivu smrti kdy se zaziva uvari(zevnitr). Ale jestli nemas rada kocicky tak ti to dava navod jak jim nejvice ublizit:)
tady to najednou jede :)
(without.wings, 5. 11. 2008 10:12)
jídlem se na ně musí...
btw co má autor těch bodů proti kočkám? :D
prozaicky
(petruše, 4. 11. 2008 22:08)Jak říká klasik, lepší rohlík v hrsti (a třeba i ten z mikrovlnky) než Immanuel Kant na střeše.
Děkuji
(Honza, 4. 11. 2008 11:33)
oběma labužníkům za rozetnutí rohlíko-gordického uzlu. Podívám se do manuálu, zda je tam zmínka o přípravě rohlíků. Myslím, že pořádný trouba jsem tu opravdu nakonec jen já..
Jelikož jsem sklouznul k čistě kulinářské tématice :-)
Rohliky
(Kubesh, 4. 11. 2008 10:10)Rohliky z normalni trouby jsou opravdu daleko lepsi, ale jelikoz mam trouby starou plynovou tak se mi nechce pri kazdem rohliku zahrivat trouba a cekat na to par minut, dam je proste do mikrovlnky a je to.
i my máme dobrou troubu
(petruše, 4. 11. 2008 1:52)Vaše trouba je pořádná trouba. Naše trouba je k rohlíkům vcelku ohleduplná. Pravda ale je, že rohlíky z normální trouby - té na plyn či elektřinu či co ještě - jsou chuťově prostě lepší.
Je skvělé,
(Honza, 2. 11. 2008 23:21)že dáváš naší debatě o mikrovlnnkách takový mezinárodní rozměr .. blahořečena budiž tvá trouba, naše sežehne každý rohlík za zlomek ... ehm ...minuty
Mame dobrou troubu
(KUBESH, 2. 11. 2008 20:04)U nas v troube muzes rohlik nechat klidne minutu i dve a nic se rohliku nestane. Asi mate nejakou ultra mega giga mikrovlnku. Mozna, ze kdyby ji bejval mel Saddam tak americani nasli nejakou zbran hromadnyho niceni...
Rohlíkologie
(Honza, 2. 11. 2008 12:43)
V naší mikrovlnné troubě rohlík po deseti vteřinách naprosto zčerná a exploduje. Na dobu menší je to zřejmě bezpečné a kvůli jeho vláčnosti i žádoucí, ale pověz, kolikrát se ti už nepodařilo jej uhlídat.
(možná vlastníš troubu, která je k rohlíkům milosrdná)..
Každopádně ti dávám za pravdu, neboť jistě záleží na teplotě, čase, troubě a postavení planet.. Za jistých okolností je rohlík z mikrovlnnky naprosto bezpečný .. :-)
Dobrý den,
(kubesh, 2. 11. 2008 10:59)
O mistre vsech znalosti, mohl byste me prozradit, proc se do mikrovlne trouby nemohou vkladat rohliky?
Jelikoz to delam vcelku casto, tak se po precteni Vaseho prispevku obavam o sve zdravi...
rada
(Kubesh, 6. 11. 2008 8:38)